/ Община Бургас
Интересни обекти, свързани с рибарския бит, ще се събират в акция, организирана от общината в Бургас.

Търсят се дървени рибарски лодки, котви, гребла, мрежи, буйове, рупори, пояси, карти, фотографии и документи, навигационни и комуникационни уреди, находки от морското дъно, изхвърлени от морето предмети и др.Те ще бъдат изложени в културно-туристическия комплекс в рибарското селище "Ченгене скеле" край морския град.

Строителството на етнографския комплекс трябва да завърши съвсем скоро, а находките ще бъдат аранжирани в експозиционни къщички във външните пространства на етнографския комплекс.

Целта на експозицията е да запознае посетителите с историята и археологията на черноморския басейн, историята на възникване и развитие на рибарското селище, флора, фауна и актуални проблеми, свързани с екологията. Ще има и информационни табла, които ще разказват за лодкарството, мрежарството, ветроходството в района, както и кулинарията на рибарите.

Туристите ще могат да посетят рибарското селище с автомобил или със специално корабче.

На територията на етнографския комплекс ще се провеждат обучения, изложби и демонстрации на рибарски практики, за да се развие морската култура, да се привлекат туристи, да бъдат създадени работни места за местната рибарска общност, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Той съобщи, че вече е изграден новият пристан в района на рибарското селище, а проектът е финансиран по Оперативната програма "Региони в растеж".
 
БТА