Новата мярка е изключително балансирана
Общински съвет-Бургас прие решение, което ще облекчи създателите и разпространителите на културно съдържание в условията на COVID пандемия, съобщиха от Общината.

„Петя на моята Петя“ е най-гледаният филм у нас

Новата мярка е изключително балансирана, така че да защити интересите освен на артистите и културните организаторите, също така на Община Бургас като собственик на пространствата за събития и на публиката, която и в тази обстановка да не бъде лишавана от достъп до интересни и разнообразни спектакли, филми, театрални постановки.

Мярката предвижда наемащите зали за събития с продажба на билети да плащат по-нисък наем, ако не успеят да използват пълния капацитет на съответното място. Този наем обаче няма да е по-нисък от 70 процента от таксата, приета с решение на Общински съвет.

"В случай, че са продадени по-малко - 30, 40, 50 % от местата, организаторът ще плати 70 % от наема, но ако успее да продаде повече от 70, таксата ще бъде реципрочна на продадените билети - например 75 процента от билетите ще съответства на 75 % от наема и така - до 100 %", обясни зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева.

Мярката е гъвкава, за да може прилагането й от една страна да облекчи артистичния сектор, но от друга да не ощетява прекомерно общинският бюджет, тъй като издръжката на всяко едно пространство вече изисква по-голям разход, заради високите цени на ел. енергията.

Настоящото предложение е изработено след поредица консултации между представители на културни организатори, творчески екипи, членове на Комисията по култура и читалищна дейност към ОбС-Бургас и ресорния зам.-кмет Диана Саватева, веднага след въвеждането на „зеления сертификат“ и последвалият рязък отлив на публика.

Здравните власти с разяснения за новите срокове на зеления сертификат

Констатирано е, че в първите 20 дни след промяната на мерките в основната общинска зала - „Тончо Русев“ в Културен център НХК, се е състоял само един спектакъл, а общият брой на отложените събития през последните три месеца на годината е 12. 12 събития, за които Община Бургас не е получила никакъв наем, творческите екипи не са реализирали дейност, а публиката е лишена от разнообразно културно съдържание.

"От 24 януари отново е наложено 50-процентно ограничение при използването на зали и други аналогични пространства, заради усложнената епидемиологична обстановка. При тези обстоятелства приложимо е друго решение за антиковид мерки на Общински съвет, прието още през септември 2020 година", припомни зам.-кметът Диана Саватева.

Новата мярка ще влезе в ход, когато отново бъде разрешено капацитетът на местата за култура да се използва на 100 %.