Находката е била заровена в платнена торбичка и по монетите е имало отпечатъци от нишките на плата.
Находката е била заровена в платнена торбичка и по монетите е имало отпечатъци от нишките на плата. / netinfo
Разбойници заровили богатството?
Най-голямото - като обем и като брой предмети съкровище, намирано по Черноморското крайбрежие, откриха археолози при проучванията на късноантичната и средновековна крепост Агатополис. Това съобщи на кръгла маса в Ахтопол доц. Андрей Аладжов от Националния археологически институт.

Находката е намерена във вътрешността на крепостната стена при проучване на османски жилища. Съкровището е било поставено в питос - голям керамичен съд за съхранение на жито. В него имало 854 сребърни и златни монети от средата на 18 в. Те са свързани със султаните Мурад I и Мехмед III. Съкровището е било заровено в платнена торбичка, а по монетите е имало отпечатъци от нишките на плата. Открити са още обеци, огърлици, колан и накити за коса, поясни доц. Андрей Аладжов.
 

доц. Андрей Аладжов
доц. Андрей Аладжов/ Снимки: Татяна Стефанова

"Лично аз бях изненадан, защото в Османския период тук парите са били в обръщение и не са се трезорирали. Това, че са закопани такова голямо количество монети, означава, че е имало или някакво голямо нападение или друго подобно събитие", обясни той. Две са хипотезите - съкровището или е укрито по време на атаката или пък е било заровено от разбойници

 
Археолози, историци, музейни специалисти и изследователи се събраха в Ахтопол, за да участват в кръгла маса на тема: „Историко-археологически проучвания в Черноморска Странджа - 2018 г." Срещата се организира от сдружение „Черноморски Странджа“ и нейния председател инж. Петър Кънев за тринадесети пореден път. Тя се провежда под патронажа на Областния управител на Бургас Вълчо Чолаков. 

Преди началото на форума водосвет бе отслужен от Негово Преосвещенство Агатополски епископ Иеротей. Приветствие към всички присъстващи отправиха инж. Петър Кънев и Станислав Димитров, кмет на Ахтопол.

съкровище Ахтопол
netinfo

Доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей, разказа за това как е било открито изключително интересното съкровище от нос Калиакра. Проф. дин Казимир Попконстантинов от Великотърновския университет говори за изследванията и археологическите проучвания, проведени в Патриаршеския манастир "Св. Йоан Предтеча" на остров Св. Иван. Проф. дин Иля Прокопов от Кръг Будител изнесе доклад на тема „Залезът на елинистическите монетосечения и появата на имитациите в монетната циркулация по Странджанското крайбрежие".

За проучванията край Бродилово през 2018 г. говори археологът Деян Дичев. Д- р Стефан Пейков представи темата „Кметовете на Несебър след 1876 г.” Д-р Калин Димитров, директор на Центъра по подводна археология и Павел Георгиев, археолог в ЦПА, говориха за подводните археологически проучвания на Центъра за подводна археология през 2018 г., за изследванията във Варненското и Белославкото езера и за находките в залива пред устието на река Ропотамо. 

На форума присъстваха още Иван Гранитски, Стоян Райчевски, проф. Даниела Агре, проф. Станислав Станилов, проф. Иво Христов, директорът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев и още много видни историци, археолози и общественици. Модератори на заседанията бяха Пламен Крайски и д-р Атанас Орачев.