В 291 секции гласуват жителите на община Бургас
В 291 секции гласуват жителите на община Бургас / Sofia Photo Agency

Изборният ден в община Бургас е започнал нормално. Всички 291 секции са отворени на време, заяви председателят на ОИК Елка Стоянова. Гласували са и първите бургазлии. 282 са избирателните секции в училищата, а 9 са разкрити в Бургаския затвор, следствения арест и болниците.

С решение на Комисията и издадена заповед на кмета са определени секциите за хора с увреждания. Те са разположени на първия етаж на сградите, където се гласува и са обозначени по съответния начин. Телефоните за поръчка на специализиран транспорт са активни. Има направени заявки за ползване на услугата.

В Бургаска община няма подвижна урна за тежкоболни. „За да има такава урна, трябваше да има най-малко 10 заявления. Беше подадено само едно заявление и поради това такава подвижна секция изобщо не беше разкрита. Ако могат да се движат, тези лица имат правото да гласуват с придружител. Ще бъдат превозени със специализиран транспорт до секция за хора с увреждания и там ще могат да упражнят правото си на глас", каза Стоянова.