Рудно поле е около километър и двеста метра-без тунели, а на северния скат са открити два вида пещи-за "пържене" и топилни.
Рудно поле е около километър и двеста метра-без тунели, а на северния скат са открити два вида пещи-за "пържене" и топилни. / Снимки: Дарик Бургас
Находката датира от първите десетилетия от създаването на Аполония
Своеобразен металургичен комбинат откриха археолозите при проучванията край Созопол. Информацията съобщи в ефира на Дарик Бургас Димитър Недев, директор на Археологическия музей в Стария град. Находката датира от първите десетилетия от създаването на Аполония. Древен рудник е изникнал при разкопките в района на Меден рид, до възвишението Бакърлъка. Там са били разположени известните и най-богатите в класическата древност рудници, обясниха експерти. Откритието е на Петър Лещаков и Красимир Ников и доказва, че Созопол в класическата древност е бил един от най-големите металургични и рудодобивни центрове в античния свят.

Рудно поле е около километър и двеста метра-без тунели, с открити шпричове, а в най-концентрираната му част, на северния скат на самия изкоп, от който древните миньори са добивали руди се открити два вида пещи- едните – служат за т.нар. „пържене”- отстраняване на сярата от концентрата, а другите са т.нар. топилни. Проучванията продължават.

археолози Созопол
netinfo

Експертите припомнят, че шест години по-рано при проучвания зад абсидата на църквата до Южната крепостна стена, под долното ниво на некрополола, датиран от края на 6-7 век, бяха намерени други две леярни.

Откритията показват, че още в архаичния период започва интензивното разработване на рудните залежи в  меден рид в региона и свидетелстват за напредналата технология в областта на металургията, каза Димитър Недев.

И подчерта, че със същата тази техника именно в стария Созопол е направена отливка на колосалната статуя на бог Аполон, отразена в творбите на древните летописци. Статуята и е украсявала централния храм в Аполония, а неин автор е известният древногръцки скулптор Каламис.  Бронзовият манумент на Аполон е струвал 500 таланта злато. Той е бил изключително скъпа и е бил единствения колос в извън гръцкия свят.