/ БТА
Три черноморски курортни градчета на юг от Бургас скоро могат да се изправят пред криза с отпадъците.

Депото за отпадъци на Царево, Созопол и Приморско е почти пълно. То се състои от три клетки, като две от тях са пълни, а третата ще се запълни до няколко месеца. Кога точно зависи от отпадъците, които се депонират там.

Община Созопол получава държавен имот за изграждане на ВиК инфраструктура

Депото има и четвърта клетка, където трябва да бъде изграден обект за изгарянето на отпадъци, очаква се това да се случи до края на тази година, което значително би облекчило ситуацията.

Като варианти за излизане от кризата се разглеждат възможностите за изграждането на компостираща и сепарираща инсталация, изучава се възможността и за увеличаване на капацитета на самото депо.

Това обаче не може да стане веднага, защото законодателството у нас е тромаво, а трите общини, които са и едни от най-обичаните курорти от българи и чужденци, се нуждаят от бързо работещо решение в рамките на няколко месеца.

Царево временно ще депонира своите отпадъци в Братово. Тази мярка е временна след като стана ясно, че депото за отпадъци на три черноморски курортни града е почти пълно.

Кметът на Царево Марин Киров обясни, че тази временна мярка ще изисква огромен ресурс, защото отпадъците ще бъдат извозвани на много по-голямо разстояние.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС