Снимка: община Ямбол
Снимка: община Ямбол

В петъчната вечер на 23 август програмата на Лятното кино в Ямбол предлага поредно интригуващо заглавие от колекцията „Златни български филми“ –„Съдията“ (1986). Определен от кинокритиката като „първият истински български уестърн”, лентата е по-скоро „едно приключение с мъже”, по думите на режисьора му Пламен Масларов. „Стремил съм се главният герой на филма да бъде действието”, уточнява още той.

Сюжетът ни връща в 1884 г. в Добруджа. Непознат мъж пристига в малък град в граничните региони на Княжество България. Това е новият съдия, който трябва сам да се справи с местна банда, поддържана от богат земевладелец, защото хората са твърде уплашени, за да му помогнат. Но заедно с въдворяването на ред и законност, съдията има и други цели – да намери средства за закупуване на оръжие за борците на Съединението.

Лентата е заснета в крайдунавското силистренско село Попина, като в снимките са участвали и местни хора. В главните роли ще видим незабравимите Георги Черкелов и Джоко Росич. Музиката е на композитора Стефан Димитров.

Прожекцията е на 23 август, петък, от 20:30 часа.

В събота вечер, на 24 август, отново от 20:30 часа, е ред на разтърсващия филм на германския режисьор от турски произход Фатих Акин – „Без милост” (2017). Лентата спечели признанието на международната преса в Холивуд с наградата „Златен Глобус“ ’18 за чуждоезичен филм, а изпълнителката на главната роля Даян Крюгер е удостоена с престижната награда за най-добра женска роля на фестивала в Кан ’18. „Без милост“ е трилър, който се опитва да разкаже философска история по интересен начин“, споделя режисьорът за своя филм.

Фатих Акин разказва за драмата на Катя, която губи в бомбена атака сина и съпруга си от кюрдски произход. За да се справи с болката, тя се вкопчва в идеята за отмъщение, а мястото, до което достига, повдига трудни въпроси за омразата, втъкана в обществото.

Филмът е от програмата на „София Филм Фест – партньор на община Ямбол при реализирането на летния филмов маратон.