Топла вода, парно, баня и лавка в новия арест
Топла вода, парно, баня и лавка в новия арест / Веселин Максимов

„България взема спешни мерки по повод критиките на европейския Комитет за прекратяване на изтезанията за унизително отношение и насилие към арестуваните и лишените от свобода у нас”, коментира в Бургас заместник-министърът на правосъдието Андрей Янкулов. Той откри новият следствен арест, който се намира в обособено крило на Бургаския затвор

В момента се подготвят промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража и това е сериозна мярка, която ще отговори на част от критиките на КПИ към България. А те са за насилие между самите затворници, но и такова, упражнявано от персонала, както и за корупция. Той подчерта, че част от мерките по повод обвиненията на Комитета са уволненията през изминалата седмица на директорите на Бургаския и Софийския затвор, както и на шефа на Поправителния дом в Бойчиновци.

Новият бургаски арест е с капацитет 36 души. Има отделни килии за чужденци, за жени и за непълнолетни. Изградено е помещение за извършване на първоначалната диагностика за определяне на риска и за медицинска диагностика. Всяка от килиите е със самостоятелен санитарен възел, оборудван с вентилация, тоалетна и мивка с топла и студена вода.

Санитарните възли са изцяло отделени от килиите. Изградена е баня с тоалетна, съблекалня и три душа. До всички килии има достъп на естествена светлина и икономично LED осветление. Помещенията са оборудвани с радиатори на парно отопление.

След преместването на ареста в сградата на затвора задържаните ще имат възможност за престой на открито и ежедневен достъп до телефон за връзка с близки и адвокати. Ще получават храната си непосредствено след приготвянето. Освен това арестуваните ще могат да ползват магазина на затвора за купуване на разрешени вещи и хранителни продукти.