Режисьор и оператор на филма е Христо Димитров–Хиндо.
Режисьор и оператор на филма е Христо Димитров–Хиндо. / Снимка: Станимир Димитров
Ако ми свалите расото ще видите ножова рана на гърба ми
93965
Ако ми свалите расото ще видите ножова рана на гърба ми
  • Ако ми свалите расото ще видите ножова рана на гърба ми
Документалният филм „Пътят на война“, посветен на отец Георги от с. Жегларци – наш съвременник, духовен отец и смел изповедник на православната вяра, ще бъде представен днес в Бургас. Лентата ще бъде излъчена от 18.30 часа тази вечер в ДТ „Адриана Будевска“
Сценарист на филма е богословът и православен публицист Георги Тодоров, а режисьор и оператор е Христо Димитров–Хиндо. Авторът е по-известен като сценарист и оператор на игрални и документални филми, сред които „Знаеш ли, бедни ми рибарю“ (2014), „Преводачката на черно-бели филми“ (2007), „Реката” (1995), „Тишина в Камбоджа” (1993)., „Баща” (1989) и др. Това е първият филм на продуцентска къща „Искони“.
 „Пътят на воина“ проследява вълнуващия жизнен път на отец Георги със силни кадри от последната година на живота му и от предсмъртните му проповеди. „Изключителна личност. Силата на филма е в неговото излъчване. Той узрява за духовната дейност на 38-40 годишна възраст, когато вече е баща на пет деца. Тогава записва в семинарията. Учи на един чин с големия си син отец Стоян. Сам той казва за себе си: Аз не съм добър човек, аз съм разбойник. Ако ми свалите расото ще видите ножова рана на гърба ми“, сподели в интервю за Дарик Югоизток режисьорът на лентата. 
Чуйте цялото интервю на Христо Димитров-Хиндо в прикачения файл: