Състави от 11 страни на фолклорния фестивал
Състави от 11 страни на фолклорния фестивал / Пресцентър

Групи от 11 страни ще присъстват на тазгодишния Международен фолклорен фестивал в Бургас, от 22 до 26 август. Участие вече са потвърдили състави от Испания, Сърбия, Унгария, Полша, Босна и Херцеговина и Украйна. Очаква се потвърждение и от Косово, Судан, Палестина и Индия.

Традиционно при откриването на фестивала ще бъде връчена наградата за народно песенно и танцово творчество "Нестинарка", учредена от Община Бургас. Тя представлява статуетка, дело на скулптора Ненчо Русев, придружена от диплома. Тази година носител на наградата е Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа" от Добрич.

На изнесената пред Летния театър сцена ще се изявяват групи за автентичен фолклор от Казанлък, Карнобат, Малко Търново, село Светлина и други. Бургаските кукери ще участват в откриването на фестивала. Фолклорните състави ще изнесат концерти и на няколко външни сцени на различни места в града:

На площад "Атанас Сиреков" (пред Община Бургас), пред Летния театър, открита сцена "Охлюва", сцената пред Дома на нефтохимика, пред Експозиционен център "Флора" и в комплекс "Меден рудник".