Стотици на откриването на пясъчния фест
Стотици на откриването на пясъчния фест / снимка: Петър Генчев

Стотици бургазлии и гости на града се събраха тази вечер на откриването на тазгодишния фестивал на пясъчните фигури, до Конната база, в парк „Езеро”, в Морската градина. Вечерта откриха група „Горещ пясък”, със световни и български поп хитове.

След тях започна около десетминутно грандиозно светлинно и пиротехническо шоу, което приключи с мощни фойерверки под звуците на „Вода” – песента на Стунджи и Елица, която преди няколко години се класира на пето място в песенния конкурс „Евровизия”.

Дошлите на откриването разгледаха безплатно изложбата, която тази година е на тема „Алея на славата”. Пясъчните статуи са на мъже и жени, дали своя отпечатък в културното и техническо развитие на България и света. До цар Симеон може да бъде видян хан Крум Страшний и други български владетели.

Силно впечатление прави скулптурата „Трите ябълки”, съставена от учения Исак Нютон, „първата жена” Ева и Стийв Джобс от компанията „Епъл”. В експозицията е намерила място и фигурата на боксьора Кубрат Пулев, разнесъл славата на страната ни в областта на спорта, както и статуята на първия космонавт Юрий Гагарин.

Видео вижте тук: http://www.youtube.com/watch?v=hWn38G3BooQ&feature=share