Потомци на тракийци се преглониха пред подвига на Апостола.
Потомци на тракийци се преглониха пред подвига на Апостола. / Снимка: Тракийско дружество "Странджа"
Зам. председателят на дружеството - Лазар Налбантов ще изпълни с гласа си Странджа планина по време на възпоменателния концерт
Над 200 от членовете на ТД “Странджа” - Бургас, водени от председателя на тракийското дружество – Стефан Колев, ще се включат Националния възпоменателен събор в местността Петрова нива на 17 август.
Те ще вземат участие в целодневната програма, която ще започне в 10.30 часа с Трети фолклорен конкурс „С Песните на Манол Михайлов“.
Народният певец и член на управителния съвет на ТД „Странджа“  - Лазар Налбантов ще бъде един от основните изпълнители и в празничния концерт, който е предвиден да започне от 21.00 часа.
Граждани, общественици и представители на държавата ще се съберат в историческата местност за да отбележат 116- та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Те ще отдадат почит към загиналите в борбата за национално обединение и осъществяване на българските национални идеали тракийци и странджанци.
Съборът се провежда под патронажа на президента в Република България - Румен Радев.
Организатори са Община Малко Търново и Съюзът на тракийските дружества в България и Регионален съвет на тракийските дружества в Бургас.
 
*На 29 юни 1903 г. в местността „Пéтрова нива“ се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници.

За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов. 

Въстанието в Странджа избухва на 6 август - ден Преображение Господне.За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република.