Стартира кампания за профилактика на стомашните заболявания
Стартира кампания за профилактика на стомашните заболявания / netinfo

Профилактика на киселинно обусловените заболявания - гастро езофагиална рефлуксна болест стартират от началото на следващия месец в МБАЛ „Черноморска - Бургас" в Меден рудник. Безплатните прегледи и фиброгастроскопия ще са за симптом на хроничен езофагит, гастрит, хеликобактер пилори, рак на стомаха, чрез скрининг и фиброгастроскопия, язвена болест на стомах и дванадесотопръстник, както и за хронични болести и възпаленеие на лигавицата на хранопровода.
Проучвания показват, че до 50% от възрастното население в Европа има парене и стомашни киселини, а 20% страда от Гастро-Езофагеална Рефлуксна Болест (ГЕРБ).
„Гастроезофагиалната рефлуксна болест е сред най-разпространените стомашни заболязания, с многофакторна полиетиология и типична клинична картина .Всеки втори пациант усеща парене зад гръдната кост или както са по-известни - кисилини" , обяснява д-р Петьо Компански, доктор на медицинските науки, завеждащ Вътрешното отделение със сектор Гастроентерология и Пулмология в МБАЛ „Черноморска".
Профилактичните изследвания ще включват безплатни клиничен преглед, анамнеза статус, ендоскопско изследване, фиброгастроскопия на хранопровод, стомах и дванадесетопръстник.
„Ендоскопското изследване е профилактика на бъдещето, то допринася за ранна диагноза на заболяванията на хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника, включително и на злокачествените заболявания на тези органи. Апаратурата, с която ще се прави е последен, най-висок клас видео ендоскоп", разясни д-р Иванка Джиброва от отделението.
Профилактичните прегледи ще се извършват от 3 до 7 декември, включително от д-р Петьо Компански д.м. и от 10 до14 декември от д-р Иванка Джиброва в Медицински център 3 в болницата в Меден рудник, след предварително запазен час на телефон 056 707 606.