Стари кранове на порта стават атракцион като в Дубай
Стари кранове на порта стават атракцион като в Дубай / Станимир Димитров
Стари кранове на порта стават атракцион като в Дубай
87080
Стари кранове на порта стават атракцион като в Дубай
  • Стари кранове на порта стават атракцион като в Дубай

До края на летния сезон трябва да приключат ремонтните дейности в района на Магазия 1 и Морска гара. Това обяви в ефира на Дарик Югоизток изпълнителният директор на Пристанище – Бургас, Диян Димов.

По думите му, предстои изграждането на нов път до Морска гара, с кръгово движение и въвеждането на нова транспортна схема. „Ще бъдат изградени тротоари, нова кейова настилка и озеленяване. ДП „Пристанищна инфраструктура” изпълняват проекта и за обновяването на „Магазия 1”. Тя ще бъде готова този летен сезон, като е планирано там да обслужваме каботажното плаване”, обясни Димов.

От пристанището работят и по идеята си за превръщането на старите кранове в атракцион за бургазлии и гостите на града. По един от плановете, два от крановете – един немкси и един руски, могат да бъдат снабдени с панорамни площадки, от които ще се вижда цялата площ на порта. Проектът вече е изготвен, а финансиране ще се търси от европейските фондове, които вече предлагат механизми за финансиране на подобни атракциони.

„Освен тях планираме обновяване и на всички кранове в оперативната експлоатационна дейност”, каза още Диян Димов. Пред Дарик той обяви, че предстои реконструкция и на нулево корабно място, където е Марината. Проектът също влиза в обхвата на Зоната за обществен достъп, което се реализира в момена.