Стачката в ЛУКОЙЛ зрее...
Стачката в ЛУКОЙЛ зрее... / netinfo
От организацията на “Подкрепа” в “ЛУКОЙЛ–Нефтохим” Бургас потвърдиха своята готовност за протести, която беше обявена преди десет дни. Повод за тази реакция е уволнението на секретаря на “Подкрепа” в комбината Вълчо Вълчев

Уволненият е втори поред, след като преди около 20 дни заповед за напускане получи и синдикалния председател на “Подкрепа” в ЛУКОЙЛ Атанас Анастасов. Мотивите за освобождаване от длъжност на двамата оператори са, че те не отговарят на изискването да притежават химическо или техническо образование, въпреки, че Вълчев е работил 20, а Анастасов – 10 години на този пост.

Председателят на “Подкрепа” в Бургас Иван Костадинов нарече уволненията “синдикален терор”. Според Костадинов, се очакват още поне 3 уволнения на членове от ръководството на “Подкрепа” на територията на “ЛУКОЙЛ”. Той ще се срещне на 16 септември с генералния секретар на Световната конфедерация на енергетиците, химиците и миньорите Манфред Варда, за да го запознае с несправедливите, според него, съкращения на синдикални членове.

Уволненият Вълчо Вълчев заяви за Дарик, че той и неговият колега Атанас Анастасов смятат да се обърнат към секция “Права на гражданите” в ООН, заради “нарушаване Конституцията на България, Международната организация на труда и правото на свободно сдружаване”. Председателят на “Подкрепа” в Бургас Иван Костадинов уточни, че в момента в предприятието “Балкани ЛК” на територията на рафинерията тече напреднала процедура по обявяване на стачка. Там в последен опит да предотврати ефективния протест е шефа на Националния институт за помирение и арбитраж Кирил Александров.

До момента на публикуване на новината, от ръководството на пресслужбата на “ЛУКОЙЛ-Нефтохим” няма коментар.