бебе
бебе / iStock/Getty Images
Специални трудови договори с отпуск и болнични искат членовете на Националната асоциация за приемна грижа. В писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и до изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане, приемните родителинастояват в закона да бъдат разписани минимални задължителни клаузи на специалния договор, като срок на действие, място на предоставяне на услугата, права и задължения на двете страни, право на почивка за приемните родители чрез осигуряване на заместваща грижа на настанените деца и др.

В момента приемните родители се грижат за децата в риск по силата на граждански договори, които ги лишават от правото на пълно осигуряване. Те нямат осигуряване за рисковете трудова злополука, безработица, за бременност и раждане и за гледане на дете. Така остават без обезщетения при прекратяване на договорите им или когато се наложи да проведат лечение, в резултат на което децата се извеждат от дома им.

„Считаме, че хората, които спасяват детството на изоставени, неглижирани и малтретирани деца, които им помагат да станат личности и да работят за държавата вместо държавата да ги издържа в домовете, заслужават същата тази държава да се погрижи да защити правата им“, казва Мирослав Долапчиев, председател на Асоциацията за приемна грижа.