Социално слаби от Карнобат вече са получили от резваления боб
Социално слаби от Карнобат вече са получили от резваления боб / netinfo

Социално слаби жители на община Карнобат са сред получилите доставки от разваления фасул. Вчера от Агенцията за безопасност на храните в Бургас потвърдиха, че пробите взети от склад на БЧК в село Тополица, Бургаска област са доказали наличие на вредители в паките храна.
Сега негодното количество от 22, 5 тона фасул ще бъде предадено за унищожаване.
Количествата зрял фасул са получени в склада в Тополица на 18 октомври. БЧК получава от Агенцията за безопасност на храните протокол, който им дава правото да разпределят боба по общини. Секретарят на БЧК - Бургас - Виолета Радева заяви, че няма писмен протокол, а само устно уверение, че продуктите са годни. Според информацията, която тя има, лабораторните изследвания са показали, че бобът не е добър за конусмация. След като в Плевен и Добрич бяха открити количества боб с паразити, на 30 октомври бе наложена забрана БЧК да раздава фасул. Проба е взета едва на 2 ноември.
Д-р Петя Иванова от Агенцията по безопасност на храните обясни, че при изследването на пробите фасул е установена зараза, причинена от складови вредители. По нейни думи причинителят може да е фасулев зърнояд.