блок Стара Загора
блок Стара Загора / Dariknews.bg
Открита е процедурата за изграждане на социалните жилища в зона Д на ж.к. „Меден рудник“. Към тях ще има и Кризисен център. Сградата ще бъде многофамилна с пет секции – 4 двуетажни и една триетажна. Ще бъдат направени 47 апартамента. Секциите са разделени на А и Б. В секция А са предвидени едностайни и двустайни апартаменти, подходящи за хора с физически затруднения в придвижването. Осигурена е достъпност на средата посредством асансьори до всички етажи.
 
В секция тип Б са предвидени апартаменти за многодетни семейства. Тези секции са без асансьор. В сградата ще бъдат изградени три типа апартаменти: едностайни тип студио – 22 броя; двустайни жилища – 21 броя; тристайни жилища – 4 броя. Ще има обособени помещения за нуждите на Кризисен център за деца и лица, пострадали от насилие, трафик или друга форма на насилие. Входът ще е отделен от жилищните.

За нуждите на Кризисния център в полуподземния етаж на двете секции са обособени: дневна с библиотека, перално помещение, стая за почивка на персонала, разливочна и санитарни помещения. На първия етаж са предвидени 5 стаи за настаняване на ползвателите на центъра, дневна за персонала, фоайе и приемна стая. В полуподземния етаж са разположени още перални помещения, складови и технически помещения към жилищната част и един апартамент.
 
Ориентировъчно в тези жилища могат да се настанят около 100 – 120 обитатели. Обявената поръчка е за 3 631 119, без ДДС. Заявки за участие се приемат до 09.12.2019 год. Срокът за изграждане е определен на 6 месеца.
 
burgasnews.com