/ община Бургас
В зрелищната акция се включиха 20 гмуркачи
Близо половин тон отпадъци извадиха от морското дъно водолази от СНЦ “Приятели на морето“. Организатор на еко инициативата е Община Бургас. В зрелищната акция се включиха 20 гмуркачи, сред които и представителки на нежния пол. 

За няколко часа те извадиха десетки килограми желязо, стъкло, пластмаса

община Бургас

Сред най-атрактивните находки - са дрон, мобилни телефони, ръчно изработен нож с кожен калъф, маркови слънчеви очила, машинка за подстригване, а също така автомобилни гуми, вази, бутилки, тухли и др. 

община Бургас

Отпадъците, събрани от гмуркачите по време на кампанията бяха транспортирани от Моста и депонирани.

Еко акцията е част от проект на Община Бургас „Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив“, който се изпълнява в партньорство с Фондация „Шанс за децата и природата на България“, както и НПО „The Blue Army“, Исландия.

Финансирането му е по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на ФМ на ЕИП 2014-2021. С дейностите по проекта се цели подобряване на екологичният статус на морските води в Бургаския залив и повишаване на обществената информираност, самосъзнание и отговорност на гражданите за намаляване и предотвратяване на морските отпадъци.