Сдружения излизат пред Общината за борба с насилието над жени
Сдружения излизат пред Общината за борба с насилието над жени / netinfo

Българската платформа към Европейското женско лоби, сдружение „Алианс за защита срещу домашното насилие" и Асоциация „Деметра" организират 16-дневна кампания под егидата на ООН срещу насилието над жените.

Днес в София ще поставят началото на националната кампания, която ще се проведе в предстоящите 16 дни и ще завърши на 10 декември. На 25 ноември от 10.00 часа. пред сградата на Община Бургас представители на неправителствени организации, доброволци и граждани от цялата страна ще настояват за ратифицирането в най-скоро време на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Серия публични събития, обединени под наслов „Ратифицирай Истанбулската конвенция сега!", ще се проведат в рамките на 16-дневната кампания в 33 държави на Европа и се организират от Европейското женско лоби, Съвета на Европа и с подкрепата на Финландското правителство. Фокусът на събитията във всяка държава ще бъде поставен върху сексуалното и домашното насилие. Изследвания на различни международни организации сочат, че всяка четвърта жена в света е жертва на домашно насилие.