/ БТА
С военни почести посрещнаха на Морската гара в Бургас министъра на отбраната в оставка Драгомир Заков. 

Днес той е официален гост на ВИП деня на националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2022“. Заков и началникът на щаба на Военноморските сили Камен Кукуров се качиха на борда на фрегатата "Верни", откъдето ще наблюдават учението.

БТА

11 са държавите участници във военноморското учение – България, Албания, Белгия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, както и  от военноморското командване на НАТО.

Относно информация, че САЩ планира да увеличи военната помощ за страните от Черноморския регион, в това число и за България, министърът на отбраната в оставка коментира, че става въпрос за програма, която ще обхване всички страни членки на НАТО, включително и тези в Черноморския регион.

Мисля, че трябва да се възползваме от тази програма максимално, специално за сектор "отбрана" зависи от нас какво ще включва програмата. Както се казва, трябва да се преборим за тези средства, заяви Заков.

От борда на кораба "Верни" той ще наблюдава демонстрация за овладяване на пожар на пасажерски кораб в пристанище, а по-късно - операция за овладяване на кораб, превзет от терористи. 
БТА