/ iStock
Фестът ще се проведе от 29 до 31 юли
Колекционерски бутилки шампанско от Франция за първи път в България ще бъдат отворени на винения фестивал в Бургас. Фестът ще се проведе от 29 до 31 юли в Експозиционния център "Флора" в Морска градина в Бургас, съобщиха организаторите на събитието. Изданието му е десето по ред.

"Wine and Spirits Fest Burgas 2022" ще събере производители на вино в България - родни брандове, признати в цял свят и тези, които тепърва представят на пазара компилациите си от розе, бели и червени вина. 

iStock

 Тази година имаме приблизително 40 винарни, предлагащи по 1 до 12 вина всяка или това са приблизително 300-400 вина за опитване. Участниците са топ производители на вина и спиртни напитки, вносители и дистрибутори от различни страни, така че освен вино ще има и високоалкохолни напитки, добавиха организаторите. 

Посетителите ще могат да дегустират от изложените напитки, да договорят търговски условия за разпространение или да си закупят продукти на място на доставна цена.

iStock

На място ще могат да се опитат и закупят традиционни меса и храни, деликатеси и млечни продукти без аналог на пазара, с изключително качество и вкус. Деликатесите са приготвени по стари рецепти с 100 процента натурални съставки. Не се влагат консерванти, подобрители, оцветители или други вредни за здравето вещества.

И тази година ще има конкурс за вино. Организиран съвместно със Съюза на енолозите в България. На него ще бъдат дегустирани и обявени победители в категориите - бяло, розе, червено и шумящи вина. Резултатите от конкурсите ще бъдат обявени на 30 юли. Ще има награди.

iStock

За първи път пред гости и жители на Бургас ще бъдат отворени колекционерски бутилки от ограничени и строго лимитирани серии френско шампанско. Посетителите ще видят шампанско, произведено специално за руска императрица и облечено като „руска кукла“, спечелило множество златни медали и никъде в България не представяно досега. 

Ще има и награди за посетителите на фестивала. Двама ще имат шанса да спечелят бутилка с единственият пенлив ликьор в света. Пазен е почти 30 години в колекционерска изба.

iStock

Става въпрос за микс от пенливи и желани коняци като рецептата се пази в тайна. Много труден е за намиране, тъй като е спрян от производство през 90-те години на миналия век, казаха организаторите. 

Фестивалът ще се проведе с подкрепата на община Бургас.
БТА