/ Thinkstockphotos
Пиенето на бира и спиртни напитки се свързва с повишени нива на висцерални мазнини - вреден вид мазнини, които се свързват с повишен риск от сърдечносъдови заболявания, метаболитен синдром и други здравословни усложнения. В същото време пиенето на вино не показва подобна връзка с нивата на тези вредни мазнини и дори може да бъде защитно средство срещу тях, в зависимост от вида на консумираното вино.

Виното и сиренето са врагове на Алцхаймер

Всъщност пиенето на червено вино е свързано с по-ниски нива на висцерални мазнини. Това са някои от основните изводи от ново проучване, публикувано в списанието Obesity Science & Practice. Въпреки че консумацията на бяло вино не повлиява на нивата на висцералните мазнини, проучването показва, че умерената консумация на бяло вино може да предложи своя собствена уникална полза за здравето на възрастните хора: по-плътни кости, съобщава „Сайънс Алерт“.

Две чаши вино доставят дневния лимит захар

В проучването е установена по-висока костна минерална плътност сред възрастните хора, които са пили бяло вино в умерени количества. И не е открита същата връзка между консумацията на бира или червено вино и костната минерална плътност.

Проучването се основава на широкомащабна база данни, наречена UK Biobank, на 1869 възрастни бели хора на възраст от 40 до 79 години, съобщили за демографски фактори, алкохол, диета и начин на живот чрез въпросник с тъчскрийн. След това са събрани данни за височина, тегло и кръвни проби от всеки участник и е получена информация за телесния състав.

Стареенето често е съпроводено с увеличаване на проблемните мазнини, които могат да доведат до повишен риск от сърдечносъдови заболявания, както и с намаляване на костната минерална плътност. Това има важни последици за здравето, като се има предвид, че близо 75% от възрастните в САЩ се считат за хора с наднормено тегло или затлъстяване. Наличието на по-високи нива на телесни мазнини постоянно се свързва с повишен риск от много различни заболявания, включително сърдечносъдови заболявания, някои видове рак и по-висок риск от смърт.

БГНЕС