/ iStock/Getty Images
Алиансът за алкохолно здраве във Великобритания поръча изследване на съдържанието на захар във виното. Анализът на повече от 30 бутилки вино установи, че две чаши могат да бъдат достатъчни, за да се достигне препоръчителната дневна доза захар за възрастни.

Независима лаборатория анализира бутилки червено, бяло, розе, плодово и пенливо вино от популярни британски марки.

Нито една от бутилките не съдържаше информация за хранителната стойност на етикетите, тъй като понастоящем това не се изисква от закона.
Съдържанието на калории е посочено само на една пета от анализираните от лабораторията бутилки.

Участниците в кампанията призовават за промяна, за да бъдат по-добре информирани пиещите вино за това колко калории и колко захар консумират.
NHS препоръчва на възрастните да консумират максимум 30 г "свободни захари" на ден, което включва захарта в плодовите сокове и смутитата или захарта, добавена към храни или напитки.

Анализът показва, че е възможно да се достигне дневният лимит на захарта за възрастен, като се изпият две средно големи чаши от някои вина.

Установено е също така, че вината с по-ниска алкохолна концентрация са сред тези, които съдържат най-много захар, което означава, че те не са непременно здравословен избор, въпреки по-ниското си алкохолно съдържание.

Проучване на YouGov, проведено сред повече от 12 000 души миналата година, установи, че 61 % от тях настояват за информация за калориите на етикетите на вината, а над 50 % от анкетираните искат да се посочи количеството захар.

През 2020 г. правителството на Обединеното кралство проведе консултация относно това дали калориите трябва да бъдат посочвани върху алкохолните напитки.

Професор сър Иън Гилмор, председател на Алианса за алкохолно здраве в Обединеното кралство, нарече настоящите правила "абсурдни".

"Купувачите на мляко или портокалов сок, имат информация за съдържанието на захар и хранителните стойности на етикетите", каза той.
"Но тази информация не се изисква, когато става въпрос за алкохол - продукт, който не само подхранва затлъстяването, но и има широко разпространени вреди за здравето и е свързан със седем вида рак".
 
БГНЕС, Би Би Си