Кадър: Министерство на туризма
Кадър: Министерство на туризма
Сложна и тежка система започна да брои туристите в местата за настаняване. Собственици на къщи за гости и семейни хотели са в ужас
С отлив на туристи, но с поглед в бъдещето, Министерството на туризма, вече напомня за въвеждането на регистрация в администратора на ЕСТИ -  Единната система за туристическа информация. В разгара на очаквано по-слабия сезон при собствениците на обекти за настаняване вече пристигат уведомленията под формата на честитки.
Срокът им да се регистрат е до 1 октомври, а от там нататък следват солени глоби. За нарушители при първо нарушение е в размер от 1000 до 3000 лв., при повторно нарушение става двойна, а при трето нарушение от Министерство на туризма ще пристъпват и към заличаване и отнемане на лиценза.

Условията за това как трябва да се случи процедурата за юридически и физически лица е на страницата на ведомството. Проблемът е традиционен - инструкциите са смущаващо неясни, изискванията тежки, а собствениците на малки къщи за гости отново застават, според критериите ведно с големите фирми. 

Голяма част от собствениците вече са получи уведомленията, че е необходимо да се регистрират в системата, с което да отговорят и на последните допълнения в Закона за туризма.  

Идеята за създаването на съсистемата беше преди близо 5 години. Тя трябваше реално да стартира преди повече от 18 месеца. Сега обаче ЕСТИ действа, разяснителна кампания няма, освен информацията в сайта на ведомството.  

Според ексепрти в областа на туризма пък, ЕСТИ е трябвало да спести тежестите на собствениците и работи предварително с данните от НАП, а не тепърва конфиденциалната информация да се въвежда в регистъра от тях. Друго предложение беше връзката на ЕСТИ със специализираните сайтове за места за настаняване, какъвто е например Booking. 

Член 116 от ЗТ се отнася за всички лица, извършващи туристическа дейност, което на практика означава, че с регистрация в ЕСТИ трябва да се сдобият всички собственици на хотели, семейни хотели, мотели, къщи за гости, бунгала, стаи за гости и прочее. В бота число влизат и възрастните жени, отдаващи квартири. 

В официалната Интернет страница на туристическото ни министерство отдавна е активна специална секция, в която са описани стъпките, за достъп до единната система. Хотелиери и собственици на къщи за гости обаче срещат сериозни трудности в разбирането на огромния обем информация, изобилстваща от специфични термини. 

Кратка извадка от страницата на МТ показва следното обяснение:

„Отворете следния интернет адрес: https://www.b-trust.bg/services/certification-chains-installation. Инсталирайте на съответното работно място сертификат „B-Trust Root Advanced CA“.
Удостоверителната верига съдържа сертификат(и) на сертифициращите органи, които са издали удостоверението на сървъра на ЕСТИ. Тази удостоверителна верига трябва да бъде инсталирана на вашия компютър, за да бъде „доверен“ сертификатът на ЕСТИ. Нормално тези вериги се разпространяват с операционната система/браузъра, но за българските доставчици на удостоверителни услуги това все още не е така. Ето защо, се придържайте към следното:
Следвайте стъпките за инсталация на сертификата.
Рестартирайте уеб браузъра. След успешното инсталиране на сертификата ще можете сигурно да достъпите интернет страницата на Единната система за туристическа информация https://esti.tourism.government.bg“

От ведомството на Николина Ангелкова, съобщиха че са готови да помогнат на всеки, които изпитва затруднения с регистрацията си в ЕСТИ. Гореща линия обаче не са обявили - просто трябва да се свържете с тях на следните телефони: 02 9046 834 и 02 9046 799.

Вкратце достъпът до новата Единната система за туристическа информация изисква най-напред да разполагаме с актуален профил в Националния туристически регистър. А данните подадени в него, попълваме в специална бланка (Заявление ЛИДО за физическо лице; Заявление ЛИДО за юридическо лице / Едноличен търговец), с която изискваме одобрение за създаване на профил в ЕСТИ. Актуален електронен подпис също дава достъп до системата. В тази връзка е и извадката от страницата на МТ по-горе. 

На всички, които през нямат време за почивка,  а какво остава за подобна регстрицаия - честито! Поздравления и за тези, които отдават стаи под наем в отдалечени от администрациите райони и нямат богати технологични познания - системата току що ги изхвърли.