/ БГНЕС
"Работя от доста години за междудържавните отношения между България и Израел, подготовката на съвместните заседания с израелското правителство, които са три досега. Израел е държава, която има положително отношение към България. Затова сме и длъжни да развием още повече нашите връзки".

Това обяви пред „Дарик“ директорът на кабинета на министър-председателя Бойко Борисов и бивш вицепремиер и вътрешен министър Румяна Бъчварова при посещението си в Бургас. Очаква се до месец тя да оглави дипломатическата ни мисия в Израел, след като в началото на тази година държавният глава одобри кандидатурата ѝ за поста.

„Смисълът на присъствието ни там е да се опознае добре държавата, да се направят контакти, които да създадат устойчивост на добрите отношения. Не на последно място да черпим взаимно опит и да работим по съвместни проекти.

Вече имаме активно сътрудничество в различни сектори - икономиката, туризма, сътрудничеството в областта на сигурността и новите технологии - Израел е една много напредничава държава в това отношение“, заяви Румяна Бъчварова.

Тя пристигна в Бургас по покана на центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ и се включи в церемонията по награждаването на победителите в ежегодния литературен конкурс на организацията.