Сливенски митрополит Йоаникий
Сливенски митрополит Йоаникий / Веселин Максимов
Рождественско послание на Митрополит Йоаникий
95779
Рождественско послание на Митрополит Йоаникий
  • Рождественско послание на Митрополит Йоаникий
„Тази дивна ангелска песен, изпята преди повече от 2 000 години, отново докосва сърцата и душите на богопреданите православни християни“. Така започва рождественското послание на Сливенския митрополит Йоаникий по повод светлия празник. Можете да го прочетете тук и да го чуете в звуковия файл към новината:

“Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение." /Лука 2:14/

Тази дивна ангелска песен, изпята преди повече от 2000 години, отново докосва сърцата и душите на Богопреданите православни християни. Силата на тази песен не намалява. Звучността й не заглъхва. Съдържанието й не избледнява. През целия богослужебен кръг тя се повтаря, но на празника -Рождество Христово, тя има особено обаяние, защото възпява непостижимото тайнство - Христовото Рождество.

Тази песен и днес ни приканва да възпяваме Господа, да прославяме името Му, да се прекланяме пред величието Му, да благоговеем пред Рождеството Му.
Псалмопевецът св.цар и пророк Давид от дълбините на душата си възкликва: "Щедър и милостив е Господ, дълготърпелив и многомилостив.” /Псл. 144:8/ Защо човекът трябва да възхваля щедростта и милостта Божия? ”Защото, - казва св. Йоан Златоуст, - било срамно разумното и поставено над всичко видимо същество, какъвто е човекът, да принася дар на хвала, по-малък от този на творението; то /творението/ всеки ден и час възнася славословие на Владиката, защото небесата, казва, проповядват славата на Бога всеки ден и нощта възвестява познание, както и слънцето, и луната, и разнообразният лик от звезди, и благочинието на останалите; а този, който със своите свойства превъзхожда всички тях, не прави това, но напротив, води такъв живот, който става причина за злословие против Неговия Творец: такъв достоен ли е за прошка?" /Тълкувание на Псл.144:2/

А в какво се състои славата на човека? "Славата на човека се състои в благочестие, скромност, милосърдие, кротост, смиреномъдрие, мир, правда, нелицемерна любов към всичко." /Св.Йоан Златоуст Творения, т.5, кн.2, Спб.1899 г. с.373, Беседа върху Псал.48/

Господ Иисус Христос се ражда на земята, за да ни даде нова заповед за любовта /Йн. 13:34/, да ни посочи пътя, истината и животът /Ин. 14:6/, да ни остави Своя мир. / Ин. 14:27/
Мирът услажда душата. Мирът възвисява духа. Мирът успокоява съвестта. Но оня, който има "очи горделиви, език лъжлив и ръце, които проливат невинна кръв, сърце, що кове зли кроени, нозе, които бързо тичат към злодейство, лъжесвидетел, който надумва лъжи, и оня, който сее раздор между братя" /Притчи Соломонови 6:16-19/ - такъв никога няма да почувства сладостта от мира. Никога няма да изживее радостта от мира.

Но къде е днес Христовият мир? В семейството ли? В училището ли? В обществото ли? Където царува Христовият мир, там царува любовта, търпението и разбирателството. Там царуват добрите обноски, искрената дружба и благата воля.

Блажени са миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии. /Мт.5:9/. Благословени са миролюбците, защото те ще получат вечната утеха. Достойни са и тези, която се молят за мира в целия свят, защото и те ще получат нетленна награда.

Дойдете братя и сестри, дойдете в храма Божий, за да възпеем, да се поклоним и да се помолим на Новородилия се Богомладенец.
"Създателят идва, за да възнесе човечеството от земята и отново обнови царския образ. Радвайте се с нас, небесни сили и запейте: Преградата на враждата се разруши! Идва Този, Който трябваше да дойде, защото Бог стана човек, нашият Христос Бог, Царят Израилев." /Трета стихира на Всякое дихание 20 декември/.

Всесърдечно поздравявам ревностните пастири, които винаги служат с преклонение пред Бога и пламенна вяра, които редовно се изповядват и лекуват своите и на пасомите си духовните рани, които не дават повод за съблазън, защото „горко на оногова човека, чрез когото съблазън дохожда." /Мт. 18:7/

Поздравявам монасите и монахините, които безропотно изпълняват своите обети и винаги се молят за поклонниците, за боледуващите и скърбящи православни християни.
Приветствам и служителите при светата Сливенска Митрополия, които постоянно се трудят и искрено изпълняват служебните си задължения, които подпомагат Епархийския си Архиерей в епархийското дело.

Похвалявам всички цьрковнослужители и православни християни, които са твърди и непоколебими в изповядване на православната си вяра и призовавам никой да не се отклонява ни на дясно, ни на ляво. /Иисус Навин 1:7/

Колкото и изпитания да имаме в живота, колкото и трудности трябва да преодоляваме, никога не трябва да униваме, защото Бог е с нас през всички ни дни. /Мт. 28:20/
След Рождество Христово, всички ние ще изпратим старата година и ще посрещнем Новата 2018 година. Нека бъдем благословени, жизнерадостни, полезни за ближните си и страната ни, за да можем да допринесем за добруването и преуспяването на нашата скъпа Родина.

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

ЧЕСТИТА НОВАТА 2018 ГОДИНА!

25 декември 2017 г.
РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

+ Сливенски Митрополит
Йоаникий“