Родители се оплакват отново от рекет в детските градини
Родители се оплакват отново от рекет в детските градини / netinfo
Месец след като ръководствата на детските градини бяха предупредени да спрат със събирането на пари от семействата, рекетът продължава- жалват се родители от Бургас. В общината са постъпили жалби, че директорите на някои детски градини им искат средства за ремонт, за учебни помагала, почистващи препарати или под някакъв друг предлог.

Кметът Димитър Николов е разпореди проверка в детските заведения, за да се установи как се харчат средствата за издръжка, осигурени от Община Бургас, какви допълнителни средства се набират и как се изразходват. Николов предупреди и за строги санкции.

„Осигурили сме достатъчно средства за обезпечаване на нормалното функциониране на детските градини”, категоричен е Димитър Николов. Той припомня, че всяко събиране на финансови средства в детските заведения, освен предвидените в Закона за народна просвета такси, се счита за неправомерно.

По закон детските заведения   могат да приемат финансови средства от родители, само ако са предоставени доброволно. На съответния родител се издава и дарителски акт.