Ремонтират Альошата, с бронзови електроди пълнят пукнатините по монумента

/ Снимка: Лалка Димитрова
Специализирана техника бе дислоцирана на площад „Тройката“ в Бургас, за да възстанови в целия му блясък емблематичния паметник на Альоша, видя репортер на Дарик.

Часовника е готов, връщат го на мястото му (СНИМКИ)

Монументът, дело на архитект Минко Минков и скулпторите Васил Радославов и Анета Атанасова, е изграден в началото на 50-те години на миналия век, но преди няколко месеца след сигнал на граждани, експертна комисия, назначена от общината, установи сериозни пропуквания по 18-метровата статуя на руския войн.

Според специалистите, пукнатините в бронзовия паметник се дължат на влагата, която се просмуква през фундамента и раздува бетона. На мястото има и следи от корозия. Сега със специален метод пукнатините ще бъдат запълнени с бронзови електроди, които след това допълнително ще бъдат обработени. Реставрация е предвидена и на фундамента на целия монумент.

Стартира цялостен ремонт на бул. „Проф. Яким Якимов“

Финансирането се осигурява от „Лукойл Нехтохимик-Бургас“, като от нефтопреработвателната компания сами са решили да подпомогнат ремонта. Преките изпълнители не се ангажират с конкретни срокове за приключването на дейностите.

Припомняме, че през 2013 година група бургазлии с подписка поискаха "Альошата" да бъде премахнат. Като мотиви посочиха, че той няма културно-историческа стойност и е символ на една отминала диктатура. Докладната обаче така и не стига до общинския съвет.