Архивни кадри разкриват визията на бургаската концертна зала
Архивни кадри разкриват визията на бургаската концертна зала / Държавен архив - Бургас
Бургаската опера обяви обществена поръчка с подусловие за избор на фирма, готова да се заеме с ремонта на Концертната зала „проф. Иван Вульпе“.

Прогнозната й стойност е малко над 1,5 млн. лева без ДДС. Пари обаче все още не са осигурени, обяви пред „Дарик“ заместник-директорът на Държавна опера – Бургас Светлана Кръстева. Крайният срок за подаване на оферти е 9 януари 2019 година. 
 

Концертна зала Бургас
netinfo

„Обявихме обществената поръчка, за да имаме избран изпълнител. Целта е ремонтите да започнат веднага, след като парите бъдат осигурени. На този етап опитваме от няколко места. Надяваме се нещата да се случат. Затова и обявихме обществената поръчка с подусловие, тъй като няма осигурено финансиране за дейностите, а забавяне на този ремонт не бива да има“, обясни Кръстева. По думите й, проектът за реконструкцията на филхармонията е изготвен със средства от бюджета на бургаската опера.
 

Стягат Филхармонията


„Направени са редица консултации с акустични специалисти, специалисти по безопасност. Ремонтът ще бъде наистина сериозен, тъй като сградата е в много лошо състояние. В момента там не се провеждат никакви концерти - безопасността на хората е на първо място“, заяви Кръстева.
 

Архивни кадри разкриват визията на бургаската концертна зала
Държавен архив - Бургас

Проектът за ремонт на сградата, която не е паметник на културата, но се намира в ансамбъл от такива сгради, е дело на екип архитекти от архитектурно студио “Мото“. По тяхно предложение, бургаската филхармония, строена през 30-те години на миналия век, ще възвърне част първоначалния си вид. Информация за това как е изглеждала сградата е открита след трудоемко издирване на снимкови материали в Държавен архив – Бургас, разказа пред „Дарик“ арх. Десислава Стоянова.
 

Рашидов: Театрите са по-интересни на българите от моловете


„Снимките не са много, но все пак успяхме да открием няколко. Има фотографии от площада, но не и от улица „Славянска“. Затова не можем да кажем със сигурност какъв е бил първоначалния вид на сградата. В проекта е заложено конструктивно усилване на стените, тъй като при нея те са носещи. По фасадата ще се променят малко неща, но ще се търси отварянето на големите прозорци, които е имала залата /от страната на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“/. Тя ще продължи да изпълнява функциите си, но ще бъде с по-малко места. Налагат го съвременните изисквания за безопасност“, обясни арх. Стоянова.
 

Архивни кадри разкриват визията на бургаската концертна зала
Държавен архив - Бургас

Последният ремонт на сградата е правен през 60-те години. „Ако нямахме подкрепата на общината щеше да е много трудно да се преборим и да стигнем до тук – да имаме обществена поръчка и готов проект. Сградата е държавна собственост, която е под управлението на Държавна опера – Бургас. Предадена ни е от Областна управа с акт за владение преди много години. Ако посочената в обявената поръчка сума се окаже недостатъчна, вероятно ще се търси вариант за изпълнение на част от дейностите на следващ етап“, допълни Светлана Кръстева.