Увеличение на пациентите, приети след водни инциденти, отчитат в УМБАЛ-Бургас.

Това лято инцидентите във водни басейни са повече, отколкото през миналото, показва болничната статистика. Само преди няколко дни специалистите от отделението по реанимация спасиха 4-годишно дете, почти удавено в басейн в един от курортните комплекси.

Мъж и жена се удавиха в морето в Бургаско

Извадено е от водата без дишане и със спряло сърце. По време на реанимацията на място сърцето тръгва и спира няколко пъти, а в болницата е прието в кома. Това съобщи Юлия Андреева от пресцентъра на болницата.

"В отделението по реанимация правят всичко възможно, за да стабилизират детето и да го върнат към живота, макар че първоначалните прогнози никак не са добри. Момиченцето вече е извън опасност и е изписано от отделението", обясни Андреева.

Лекарите призовават родителите да не оставят децата без надзор, независимо дали се намират в море или басейн. Специалистите от отделението по "Реанимация" споделят, че най-честите категории хора, приети след такива инциденти, са деца, тийнейджъри и възрастни над 60 години.

Сред възрастните преобладават чужденците и туристите от други градове, които не се съобразяват с опасностите на морето и надценяват силите си. След воден инцидент наблюдението от реаниматор е задължително, защото има риск от късни усложнения, оток и инфекции на белите дробове.
БТА