Петрова нива
Петрова нива / netinfo
“Поставих въпроса за компенсациите на тракийските бежанци пред президента на Турция и ще продължа да изисквам ясен отговор при всеки случай, когато историческите факти се пренебрегват или поставят под съмнение”.

Това обяви в словото си на Националния възпоменателен събор по повод 115 години от Илинденско-Преображенското въстание в Петрова нива държавният глава Румен Радев.
 

Петрова нива
netinfo

„Отново ни събира това историческо място, отново над Странджа ечи революционният химн, за да ни припомни славната и трагична 1903 година. Тук, на легендарното тракийско сборище,  нашите предци поеха по пътя на свободата и достойнството, водени от вероюто да дадат и своя принос на олтара на  революцията. Тракийските делегати подкрепиха решението в Македония за вдигане на въстание, когато нашите сънародници в Македония въставаха, мястото на тракийци беше да бъдат редом с тях. Дейците на седмия въстанически окръг ясно съзнаваха, че двайсетдневната свобода на Одринско ще има изключително висока цена, но нямаше сила, която да ги отклони от тяхната вяра от каузата за свобода и единнение  на отечеството“, каза Радев пред стотиците, които се събраха в историческата местност.

Петрова нива
netinfo


За честванията в историческата местност пристигнаха председателят на Тракийското дружество Красимир Премянов, областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков, депутати от ГЕРБ и БСП, общественици и патриоти от цялата страна. В храм-костницата „Света Петка" ще бъде отслужена заукопойна молитва.

Петрова нива
netinfo