/ Община Бургас
20 нови зарядни станции за електромобили (по съвместния проект на Eldrive и Община Бургас за изграждане на публична мрежа) са инсталирани и пуснати в експлоатация през месец юли в Бургас. Те са разположени на 8 леснодостъпни локации. На някои от тях има по 2 и 3 „колонки“, съобщават от Общината в града.

Ето на кои места са разположени:
 
enlightenedУл. „Христо Фотев“ – зад БЧК;
enlightenedПлощад „Жени Патева“;
enlightenedСпортна Зала „Бойчо Брънзов“;
enlightenedМладежки дом – на ъгъла на ул. „Уилям Гладстон“ и „Александър Стамболийски“ - Борисова градина;
enlightenedУл. „Родопи“ – ж.к. „Братя Миладинови“;
enlightenedЖ.к. „Лазур“ – ул. „Иван Богоров“;
enlightenedМорска градина – алея „Приморска“;
enlightenedРибарско пристанище „Сарафово“ – очаква поставяне.
 
„Крайната ни цел е на територията на цялата Община, включително и съставните селища, в недалечно бъдеще да има изградена инфраструктура за зареждане на електромобили“, каза кметът Димитър Николов.

В Бургас, от години, паркирането на електромобили в синя и зелена зона е безплатно (не се отнася за хибриди). В градския транспорт от миналата година поетапно постъпват 56 нови електробуса. Общината подкрепя всички инициативи за развитие на чистия електрически транспорт, включително публично-частни партньорства като това с Елдрайв.

Новите зарядни станции в Бургас са разположени върху общински терени и паркинги. Достъпът за електромобили е свободен и безплатен през времето за зареждане. Станциите са микс от стандартни и бързозарядни. Те са с мощност от 22 kW AC до 50 kW DC, а зареждането в мрежата е възможно през мобилно приложение и RFID карта.

Финансирането е по проект „Изграждане на публична зарядна инфраструктура в градска среда – Южна България“, осигурено от Фонд за устойчиви градове и „Обединена българска банка“ АД.