коронавирус
коронавирус / iStock/Getty Images
„В Бургаска област няма доказан случай на заразен с коронавирус. Разполагаме с 40 легла в Инфекциозно, 10 от които са отделени като сектор за съмнителни случаи. В Айтос имаме още 20 легла, в Средец – 20, както и 7 в Белодробната болница.Имаме достатъчно защитни маски и облекла“. Така директорът на районната здравна инспекция д-р Георги Паздеров обобщи актуалната ситуация в региона по време на заседание на кризисния щаб в Бургас.

Всички мерки за ограничаване на разпространението на опасния вирус са предприети в Бургас, а институциите работят в синхрон, подчерта кметът Димитър Николов. „Обработваме автогарите, жп гарите, обществените места. "Нека да не се всява паника и стрес Взехме адекватни мерки за помещенията, в които се събират възрастните хора. Те ще бъдат обработвани много повече от стандартното. В координация сме с Националния щаб, обстановката е динамична“, каза кметът. И допълни: „Ако се наложи да се отделят средства от нашия бюджет за дезинфекция и превенция, ще го направим. Ще се свика извънредна сесия, на която ще се реши какъв ще е разходът“.

Проби от двама пациенти ще бъдат изпратени днес за изследване за COVID-19. Единият е възрастен човек, който е бил в Реанимация и е имал дихателни проблеми. Неговите проби за грип са били отрицателни. Другият е млада жена, която се е върнала от Италия.

От местната власт уточниха, че планираните културни мероприятия на територията на общината се отлагат, а спортните спортни събития ще се провеждат без публика.