Преместете си колите от бус лентите. Ще ги вдигне паякът
Преместете си колите от бус лентите. Ще ги вдигне паякът / Пресцентър

Заради влизането в сила на новата транспортна схема от утре, Общинска администрация припомня, че спирането и паркирането в лентите за автобуси е напълно забранено и умолява всички собственици да преместят автомобилите си. „Паяците" ще работят извънредно и ще вдигат всеки нарушител, предупредиха от общината.

Най-често това се случва по следните улици и булеварди: "Въстаническа", спирка "Петко Росен", "Александър Георгиев Коджакафалията", "Дъга", "Чаталджа", "Тракия", "Георги Калоянчев", "Брацигово", "Уилям Гладстон" и "Княгиня Мария Луиза".

Водачите трябва да се съобразяват с това, че когато пътната лента е сигнализирана с жълта единична непрекъсната линия, тя е предназначена за движение само на превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници и се забранява движението на други превозни средства по нея.

За целта по трасето на автобусите от градския транспорт вече са монтирани съответните пътни знаци, забраняващи спирането, престоя и паркирането на други превозни средства.

Според Закона за движение по пътищата спирането на леки автомобили и таксита за престой или паркиране на спирките е забранено. Те могат да спират единствено за слизане или качване на пътници, но само ако не пречат на автобусите.

В случай, че водачът на автомобила забележи приближаващ автобус, е длъжен да намали скоростта и дори да спре, за да не му пречи да извърши необходимите маневри, свързани със спиране или потегляне от спирката.

При възникване по време на движение на повреда или неизправност на автомобила в бус лента, водачът трябва да сигнализира с поставянето на предупредителен светлоотразителен триъгълник и да включи аварийните светлини.

Шофьорите, които не спазват правилата и пречат на автомобилите от градския транспорт, ще бъдат санкционирани съгласно Закона за движение по пътищата. Глобата за шофиране в бус лентата е 50 лева, а за паркиране или спиране 30 лева, съобщиха за Дарик от полицията.