/ netinfo
Едно от първите места, които новоназначеният посланик на Беларус в България Александър Лукашов включи в програмата си за посещение, бе Замъка „Влюбен във вятъра“ в Равадиново.

Той посети и разгледа атракциона заедно с основателя и собственик на замъка Георги Тумпалов, който му разказа за родолюбивата инициатива за преписване на най- българската книга- История Славянобългарска.

Посланик Лукашенко прояви голям интерес към тази инициатива и след като посети параклиса на Замъка, пожела да се включи в преписа на свещенната за българите книга. Той преписа откъс от История Славянобългарска и благодари на домакина си за възможността да участва в подобно начинание.

От стартирането на тази инициатива на 1 май 2016 година досега в преписа са се включили над 20 000 души от целият свят и са направени 8 преписа на историята, които са подарени на български културни институции в Европа и Азия. 

Участие в преписа на История Славянобългарска са взели и редица дипломати на държави от целия свят, допринасяйки за добрите междукултурни отношения и популяризиране на нашата страна. Неотдавна в преписа на книгата се включи и посланикът на Куба Педро Пабло Сан Хорхе, който бе на посещение в замъка „Влюбен във вятъра“.