/ Община Поморие
Комисията за защита на конкуренцията предлага промяна в Закона за лечебните заведения, след подадена жалба от МБАЛ-Поморие. Нейната програма за стабилизиране е в сила от 2015 година.

Алексиев пред „Дарик“: Имаме проект за яслата в Ахелой, догодина пускаме поръчка за строител

Общината не е спирала да подпомага финансово търговското дружество. Част от оздравителните мерки е отваряне на напълно обновена медико-диагностична лаборатория, оборудвана според изискванията и с назначен екип от висококвалифицирани специалисти.
 

Въпреки че Законът за здравното осигуряване гарантира на пациентите свободен избор на лечебно заведение, през 2017 година директорът на РЗОК-Бургас издаде заповед, с която Касата отказа да сключи договор с местната болница и ограничи възможността за извършване на изследвания от пакет „Клинична лаборатория”. Отказът е аргументиран с факта, че на територията на община Поморие вече има такъв договор, подписан между НЗОК и друго лечебно заведение.
 
Община Поморие предприе действия за защита правата на болницата пред други институции. В становище на КЗК от декември 2018 година е записано, че при наличие на фиксирани цени, конкуренцията между лечебните заведения се осъществява чрез възможността пациентът да избира къде да се лекува. Но когато в даден район има само една болница с договор с НЗОК, голяма част от пациентите остават без правото на избор.

Въз основа на становището на КЗК, кметът Иван Алексиев отново настоя пред компетентните държавни  органи да отменят или изменят съответните разпоредби на Закона за лечебните заведения и свързаните с него актове, така че жителите на Община Поморие да могат да се ползват от правото си на избор на лечение за извънболнична помощ.