Иван Алексиев отново „Кмет на месеца“
Иван Алексиев отново „Кмет на месеца“

Поморие подготвя голям проект за облагородяване на терените около Античната куполна гробница. Плановете на общината са районът да се превърне в пищна ботаническа градина. С пари от европейските фондове ще бъде построен и информационен център за туристи. Това разкри пред „Дарик“ кметът на община Поморие Иван Алексиев. По думите му, морската общината има реален шанс да привлече повече от 10 млн. лева, с които проектът да бъде реализиран.

„Искаме да облагородим цялото пространство около гробницата. Целта ни е този район да бъде развит като силно туристическо място. С това ще можем да предложим на туристите общ маршрут, в който да бъде включена могилата, музеят на солта и терените на селскостопанската академия, които ще се оформят като красива ботаническа градина“, заяви Иван Алексиев.

Големи плановете за Антична куполна гробница

За включването ѝ в списъка с обекти под егидата на ЮНЕСКО се заговори преди няколко години. Според Алексиев, темата отново може да бъде поставена на дневен ред, предвид уникалността на куполната гробница, която е единствена по рода си на Балканите и плановете за инвестиции в близост до нея.

„Това би било огромен успех за Поморие и изключителна гордост за всички поморийци. Добре ще е да задвижим подобна процедура, това няма да попречи на работата на проекта, който разработваме за зоната около нея“, коментира Алексиев.

Гробницата е обект с национално значение, което всъщност предполага държавата като абсолютен собственик да задвижи процедурата по кандидатурата за включването ѝ в списъка с обекти на ЮНЕСКО – нещо, за което се изисква и сериозен финансов ресурс, и воля на най-високо ниво.