Полицаи разбиха схема за избягване на ДДС
Полицаи разбиха схема за избягване на ДДС / netinfo

Служители на “Икономическа полиция” към Областна дирекция на МВР разбиха престъпна схема за избягване на Данък добавена стойност. От два частни дома в Сунгурларе са иззети счетоводни и фирмени документи на различни фирми. От полицията съобщиха, че те недвусмислено доказват участие в престъпни схеми за избягване на плащането на ДДС към бюджета. Приблизителната стойност на ползвания неправомерно данъчен кредит ДДС от бюджета е 4 133 000 лева.  

Фирмите се регистрирали или прехвърляли на безимотни или неграмотни лица. Истинските организатори на схемите, чрез тях прикривали действителните получатели на вътрешнообщностни придобивания на стоки от търговци от страни – членки на Европейския съюз. Така избягвали плащането на дължимите данъци към бюджета. Засечени са и класически случаи на префактурирани фиктивни доставки, в резултат на което се ползва неправомерно данъчно предимство.


Друга схема е внасяне на стоки от членки на Европейския съюз на името на някоя от новорегистрираните фирми. В последствие внесените стоки се препродават на трети лица в България. За да може вносителите на стоки да внасят и плащат дължимото ДДС, за извършените сделки, управителите на тези фирми набавяли фалшиви фактури за разход от други фирми в България, като декларирали пред НАП насъществуващи и нереални сделки. 

В други от случаите, дружествата се препродавали на трети лица, а след това стоките, които все още са нейна собственост били препродавани, без сделките да бъдат декларирани пред Националната Агенция по Приходите.