/ Снимки: Диана Саватева/ Дарик радио
След вдъхновяващо откриване на ежегодните Майски срещи на славянските творци в бургаския дом на писателите, участниците в широкия форум, който представя красотата и мелодиката на славянската поезия, си дадоха среща край морето.

Македонци и сърби идват на „Свято слово“

Автори от Черна гора, Северна Македония, Сърбия, Русия, български поети и бургазлии изпълниха една от залите на филиала на Националната художествена академия в Магазия 1.

Снимка: Дарик радио

Участниците в тринадесетото издание на майските срещи на славянските творци, които са своеобразен поклон пред светите братя Кирил и Методий, приветства заместник-ректорът на НХА доц. Димо Колибаров. Събитието се провежда по инициатива на зам.-председателя на Комисията по култура и медии в Народното събрание и депутат от Бургаски регион Диана Саватева.
 
„Бургас е град, в който местната власт подкрепя начинанията на писателите, затова и те са щастливци. Това е и една от причините прекрасни инициативи като тази да се превръщат в традиция.

Авторите на идеята за форума „Свято слово“ за 13 години са създали мрежа от безценни контакти и възможности за обмен на литературни творби, на творческа енергия, за раждане на още идеи.

На участниците пожелавам  щастието да си тръгнат от Бургас с вдъхновение”
, се казва в поздравителния адрес на Диана Саватева, който беше прочетен от бургаската поетеса Роза Боянова.

Снимки:  Диана Саватева/ Дарик радио

Че поезията и музиката често се вплитат в неизменна прегръдка показаха учениците от НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" и бардовете Живка и Явор Георгиеви. Майски срещи на славянските творци ще продължат до 17 май. Те бяха открити с едноминутно мълчание в памет на поета Манол Манолов, който ни напусна на 13 май.

Снимка: Дарик радио

 "Днес всички сме тъжни от това мълчание. То не може да изрази тъгата в сърцата ни. Животът и смъртта са единство, което поставя парадоксални задачи пред душата на Човека", каза в стегнато слово при откриването заместник-кметът в община Бургас д-р Лорис Мануелян, който взе участие в миналогодишното издание на форума.