/ ThinkStock/Getty Images
Гастарбайтери подхванаха нов, доходоносен бизнес - доставка на скъпо струващи лекарства от Турция и то без рецепта. Нишата отвориха високите цени на медикаментите у нас и липсата на редица животоспасяващи илачи в аптечната мрежа.

Предложение: Аптеките да дават задължителни нощни дежурства

Алъш-веришът върви съвсем свободно в Интернет, а рубриките за обяви в местни вестници и сайтове изобилстват от изгодни предложения на пътуващи търговци. Предлага се широк списък от лекарства за всякакви болежки - от витамини до редки такива за лечение на артрит и... рак. За по-скъпите се изисква капаро от 50%. Доставките стават в рамките на ден - два.

Така например, инжекционен разтвор „Стелара“, който се продава у нас за над 5000 лева, излиза в пъти в евтино при поръчка от Турция на нелегални търговци. По заявка се внася и на „Золадекс“, използван за лечение на рак на простатата.

Защото е евтино: Българи вдигат оборотите на аптеките в Одрин

Цената му у нас варира - между 160 и 200 лева. „Мабтера“, която се прилага при лечение на заболявания на лимфната система, също може да бъде открита в списъка с предлаганите лекарства, доставяни от Южната съседка. 

Заявките за лекарства се правят директно по телефона, а плащането става на ръка или с банков превод. Рецепта от купувача – не се изисква.

Пратките с лекарства циркулират из цялата страна с помощта на куриери, което пък не гарантира по никакъв начин правилното съхранение на специфичните медикаменти. Не е ясно как се внасят в страната.

В някои аптеки в Одрин, научи „Дарик“, служителите владеят перфектно български език, а в други използват преводачи или говорят английски език. Работи се и в почивните дни, за да не бъдат разочаровани клиентите от България. Находчиви фармацевти дори отговарят на запитвания по Viber и WhatsApp.
 
На вниманието на РЗИ:

„Търговията с лекарства в Интернет е разрешена само за медикаменти, без рецепта и от търговци, одобрени от Изпълнителната агенция по лекарствата. Не се допуска продажбата на медицински продукти от нерегистрирани аптеки или частни лица", обясниха експерти пред Дарик-Бургас.

Репортерска проверка установи, че нито един от т.нар. "виртуални фармацевти", публикували обяви за продажба на медикаменти в бургаски ежедневник, не фигурира в списъка на Агенцията по лекарствата от 69 лица, получили разрешителни да извършват търговия по интернет с лекарствени продукти, без лекарско предписание. 

Специалистите са категорични, че в случая става въпрос за търговия изцяло в сивия сектор, която нарушава куп разпоредби от Закона за здравето и наредбите на МС за реда и предписването на лекарствените средства.