ОУ "Васил Априлов"
ОУ "Васил Априлов" / netinfo
Директорът на СУ „Васил Априлов“: Безотговорност!
Марияна Стефанова, директор на ОУ
99341
Марияна Стефанова, директор на ОУ
  • Марияна Стефанова, директор на ОУ
„Този човек знае, че ще превозва хора, да не говорим, че тук става въпрос за деца. Знае, че в ръцете си държи 50 живота... Казвам ви, това ми се случва за първи път и съм меко казано потресена от изключителната безотговорност, която е проявил...“ – Така пред репортер на Дарик-Бургас директорът на ОУ „Васил Априлов“  Марияна Стефанова определи позорната ситуация, в която бяха поставени днес педагозите, след като шофьор, тръгна пиян да превозва второкласници на екскурзия от Бургас до Малко Търново.

Рейсът, пълен с деца, трябвало да потегли в 08.30 часа сутринта днес. Половин час по-рано, когато екип на Пътна полиция пристигнал за предварително планираната и задължителна проверка на водача и на превозното средство, установил, че 33-годишният шофьор Атанас К., който трябвало да управлява единия от ученическите рейсове, е пиян. Дрегерът отчел 0.66 промила алкохол в кръвта му. Близо 50-те деца били свалени от рейса, книжката на шофьора била отнета, а автобусът – спрян от движение.

Ръководството на училището се свързало незабавно с туроператорската фирма, организирала екскурзията с настояване да бъде изпратен нов рейс, с друг водач. Директорът на ОУ „Васил Априлов“ подчерта, че именно туроператора има договор с превозваческтата фирма, наета да превозва децата.

„Задължително два дни преди всяко организирано пътуване, уведомяваме Пътна полиция. Това е утвърдена практика в училището. И в насрочения ден, преди автобусите да потеглят,  полицаи обстойно инспектират както превозните средства, така и водачите им“, каза Марияна Стефанова.

„Апелирам - нека пазим живота на децата си. И да бъдем наистина отговорни възрастни хора, които чрез примера си да възпитават младото поколение“, заяви тя.

Какво още каза директорът на ОУ "Васил Априлов" Марияна Стефанова пред репортер на Дарик-Бургас, чуйте в звуковия файл: