/ svetimesta.com
Благотворителният концерт е тази събота в Летния театър на Бургас
Емблематичният параклис „Света Богородица“ в Църноговоро тъне в разруха и е на път да се превърне в руини.  От жива памет ще остане спомен за изгубена светиня. „Нека спасим Светата обител“, призоваха кметът на Малко Търново Илиян Янчев и народният певец Константин Михайлов.

Днес те обърнаха днес към миряните да помогнат за възстановяването на храма. Параклисът се намира на около 4 км от Малко Търново, разположен е на десния бряг на река Църногоровска, и от незапомнени времена е свято място за вярващите.

Нека всички родолюбци подкрепят кампанията, призова Илиян Янчев. И отправи покана към вярващите да дойдат благотворителния концерт. Той ще е тази събота- 29 юни в Летния театър в Бургас.

Участие в него ще вземат Странджанският славей Жечка Сланинкова, Стоян Гайчев, група за автентичен фолклор към пристанище Бургас и др. Входът е свободен. А всеки лев от продажбата на компактдискове, ще бъде използван за възстановяването на светиняна. „Елате, за да поговорим“, каза Янчев.

Параклисът „Света Богородица“ е издигнат през 1926 година на мястото на древен манастир. Там е имало и аязмо, от което и днес тече бистра вода, а местните вярват, че тя има и лечебна сила. „Искаме да възстановим всичко това, да го направим достъпно за хората и да го превърнем в атрактивен туристически маршрут“, каза Илиян Янчев.