„От раклата на баба” на Божура
„От раклата на баба” на Божура / Веселин Максимов
„От раклата на баба” на Божура
79907
„От раклата на баба” на Божура
  • „От раклата на баба” на Божура

На 85- та годишнина от рождението на голямата странджанска народна певица Комня Стоянова е посветено тазгодишното XXIII издание на националния Странджанско-тракийски събор „Божура”, на 30 и 31 май.  Записаните участници са 60, а броят на изпълнителите надхвърля 300 души. Два дни красивата местност ще бъде огласявана от гласове и народни инструменти. Задължителната програма за индивидуалните изяви е две народни песни от странджанската или тракийската фолклорни области, дълги до 5 минути. Групите за автентичен фолклор ще пеят една или две песни от двете фолклорни области, до 6 минути.

Новото в рамките на събора тази година е конкурсът „От раклата на баба”. Той ще представи оригинални странджански рецепти за традиционна закуска. Но всеки, който иска да блесне със своите манджи, задължително трябва да изпее по една непопулярна странджанска песен. За наградата „Комня Стоянова” е наложително едната песен да бъде от нейния легендарен репертоар.

Тази година кметският приз „За цялостен принос към събора” печелят две гласовити българки, прославили нашата Родина по целия свят – Янка Рупкина от Богданово и нейната приятелка Калинка Згурова от Дебелт. И двете са носителки на престижната музикална награда „Грами”.

На 31 май е гала-концертът, в който на сцената ще излезе и детска самодейна група „Комня Стоянова”. Малко преди това х и Бинбаловци. След това е надпреварата „Вкусовете на Странджа – живо наследство: Закуската на баба” . Жени ще представят направени от тях, по стара рецепта, баници, тиганици, мекици и сладка.

Чуйте в звуковия файл Величка Пенчева от посетителски център "Божура"