Омбудсман Атанасов: Потърпевшите от белодробен ТЕЛК да съдят държавата!
Омбудсман Атанасов: Потърпевшите от белодробен ТЕЛК да съдят държавата! / Дарик Бургас

Ако държавната администрация не намери бързо решение на проблема с липсата на белодробен ТЕЛК, омбудсманът Таньо Атанасов е готов да окаже помощ и съдействие на пострадалите за завеждане на искове по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Това заяви в писмо до медиите общественият посредник  на Бургаска област. Той уточнява, че в член 4 от този закон е записано: „Държавата дължи обезщетение за всички имуществени и неимуществени вреди, които са пряка и непосредствена последица от увреждането, независимо от това дали са причинени виновно от длъжностното лице“

Преди време Атанасов беше изпратил писмо до министър-председателя Пламен Орешарски, в което настояваше, поради липсата на специализиран белодробен ТЕЛК, удостоверенията на болните да бъдат презаверявани или нови да бъдат издавани от обикновена комисия, след консултация с пулмолог.

От кабинета на премиера отговориха, че такава заповед е издадена, но изпълнителните директори на болниците не се съобразяват с нея. В друго писмо, от прокуристът на МБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски, става ясно, че няма специалисти с нужната квалификация, с които обикновената комисия да работи и това би довело до неточни експертизи.