Очакват нов миграционен натиск по границата ни през април
Очакват нов миграционен натиск по границата ни през април / Снимка: Дарик

Нов миграционен натиск по българо-турската граница очакват експертите през април. Прогнозата се базира на анализите за възможните рискове и сведения на службите за сигурност. Към момента бежанският поток в региона е овладян. По 200-300 нелегални мигранти са засичани на ден от граничните власти в района на Малко Търново, а основният натиск е към Звездец и Ново Паничарево. След подписването на споразумението с Турция, бегълците, заловени на границата у нас, директно се връщат на южната ни съседка. „Споразумението промени коренно ситуацията. Само два месеца по-рано, щом предавахме задържаните бежанците на колегите от Турция, те ги товареха в камиони, а после ги сваляха само на километър разстояние и нелегалните мигранти отново влизаха в страната ни", разказват граничари.
2 500 евро е тарифата, която плаща всеки един бежанец, за да бъде преведен до Германия. Има случаи, в които чужденци работят по една година в Турция, за да съберат парите и да платят на трафикантите за превоза до Западна Европа.
Българските каналджии получават по стотина евро на човек за превеждането му през страната ни. Граничните ни власти обаче бързо ги разконспирират. При задържането им трафикантите лансирали масово версията, че са в района на Малко Търново и околните селища, за да си налеят... лековита вода. Впечатление прави факта, че колите им са с хасковска и пловдивска регистрация.