Очакват 50 % по-нисък добив на пшеница в региона
Очакват 50 % по-нисък добив на пшеница в региона / netinfo

50%  по-нисък добив на пшеница очакват земеделските производители от Бургаски регион тази година- съобщи председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Димитър Людиев. Състоянието на реколтата като количество не е много добро, за качеството все още не може да се дава оценка. Земеделските производители очакват ресорното ведомствода помисли за подпомагане на районите пострадали най- много от сушата тази зима-каза още Людиев
Очакваните по-малки количества не трябва да притесняват гражданите, защото България е производител и износител на пшеница и на зърнени култури и по традиция произвежда около три пъти повече пшеница от консумираното количество. Ако редовната консумация в страната е около 1 млн.тона годишно, очакванията за реколта са около 1.500 млн тона.

Людиев заяви че, момента цената на брашното е 480 лева за тон което е 60% повече в сравнение с миналогодишната. До края на годината увеличението на хляба ще зависи от цената на пшенищата, която рефлектира върху цената на брашното. Миналата година тон пшеница стартира на цена 200-220 лева за тон и стигна 400-450 лева.