Обвиненият за убийството в Иракли поиска закрит процес
Обвиненият за убийството в Иракли поиска закрит процес / Дарик Бургас

 

Да бъдат изведени журналистите от съдебната зала поиска  днес Тодор Димитров,  обвинен за жестокото умишлено убийство на 21–годишния  Григор Николов на плажа в Иракли. „Последните месеци се изписаха само глупости за мен”, аргументира  се подсъдимият по средата на съдебното следствие. Съдия Захарин Захариев обаче, не намери достатъчни основания и  позовавайки се на закона,  според който съдебните заседания за открити, отхвърли искането.

С разпит на свидетели протече вторият ден от процеса за убийството на младежа, дошъл с приятели на Джулая в Иракли. Около 30 са свидетелските показания, които ще бъдат изслушани по делото.

Съпругата на подсъдимия Цвета Божкова разказа, че повече  от 10 години прекарвали на Иракли, заедно с трите си ротвайлера. 55-годишният пенсиониран подполковник от резерва,  винаги носел газовия си пистолет. Обясни, че се е случвало Тодор да стреля с него от терасата на вилата им. След пенсионирането си обаче не е носил боен пистолет. Версията на Божкова бе, че скандалът е разправията е тръгнала по светло, след като Григор е започнал да си разпъва палатката в непосредствена близост до кучетата им. Предупредила го,  че животните са агресивни и след като той отказал да се премести викнала мъжа си.

 „Останах с впечатление, че са се разбрали и момчето ще си премести палатката”, каза свидетелката. По думите й след около час, когато вече са били на плажа при приятелите си, две от кучетата яростно се разлаяли и Тодор, взимайки си пистолета тръгнал да види какво става. След като се върнал бил с рана на главата и левия крак. Тодор й съобщил, че заплашил момчето, че ще отвръже големия ротвайлер и ще го пусне срещу него. Но в този момент получил камък в главата от Григор. „Бяха пияни и дрогирани, наричаха ни "червени боклуци" –разказа свидетелката.

Двама от разпитаните приятели на убитото момче категорично посочиха Тодор Димитров за автор на стрелбата. Според Светлозар Пилибосян, подсъдимият е бил агресивен и казал, че мястото е негово и не могат да опъват палатка там,  защото очаквал хора. Те му отговорили и скандалът бил налице. Светлозар ги оставил  да се карат и тръгнал към плажа. След малко се появил уплашен Григор и споделил, че мъжът е опрял пистолет в главата му, след което той го ударил с камък. След час и половина като се върнали към палатката кучетата вече били  върху нея. Свидетелят обясни, че видял Тодор и още трима души да се движат агресивно към тях, готови за бой.

”Ще ви избия”–казал подсъдимият към момчетата. Тогава към младежите се присъединили и двама приятели, след което компаниите тръгнали да си разменят удари. Григор бил приклекнал и се отбранявал от ударите на Тодор. Тогава са проехтели изстрелите.

 „Аз бях много близо до него и ако подсъдимият беше кривнал в стрелбата си сега на моето място щеше да е Григор”, каза свидетелят и допълни, че след изстрела Димитров попитал-„Кой ще е следващият?”.

За побой между двете групи разказа и Ивайло Георгиев, който е бил на метри от инцидента. По думите му, той е чул два изстрела и видял искрата на първия.  Присъствал е на разказа за Григор за заплахата с пистолета и потвърди,  че е разпознал стрелеца, защото по-рано го е видял на плажа.

„Около пострадалия имаше много хора и подсъдимият е могъл  да застреля всеки един от тях” , подчерта младежът. 

Предстои разпит на още свидетели. По време на съдебното заседание подсъдимият и съпругата му си водеха стриктно записки.