Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с министъра на културата проф. Велислав Минеков в сградата на Министерството на културата.

Минеков инспектира остров „Св. св. Кирик и Юлита“ (СНИМКИ)

Информацията е от пресцентъра на Областната управа. "Използвах случая, че съм в София, за да се видя с проф. Минеков, пред който отново да поставя на дневен ред бъдещето на остров "Свети Кирик" в Созопол", каза проф. Нейкова.

Миналото на острова и пагубното състояние, до което са оставени да стигнат сградите върху него, е ясно за всеки. За мен днес е важно бъдещето му, защото това е място с архитектурно-археологическа и биологична уникалност, което с правилните решения, които касаят собствеността и визията му, ще го превърнат в място, с което ще се гордеем не само на регионално, но и на национално ниво, заяви областният управител.

Остров Свети Кирик ще стане собственост на Община Созопол

Преди близо седмица министърът на културата проф. Велислав Минеков, заместник-министърът доц. Пламен Славов, Областният управител Мария Нейкова, археолози посетиха "Свети Кирик", където обсъдиха състоянието и бъдещето на острова.

Проф. Нейкова е отправила покана към ръководството на ЮНЕСКО да посетят Бургаска област. Желанието й е институцията да се запознае на място с потенциална на "Свети Кирик".
БТА