„Предложените мерки от главния държавен здравен инспектор се приемат и отхвърлят. Почти няма значителни щети върху заплатите на работещите в театрите.

Здравният министър обсъди с експерти въвеждането на нови мерки

Иначе щетите към държавата са ужасяващи. Приходите са силно намалели и държавата покрива една огромна загуба от близо 20 млн. лева за миналата година”. Това каза министърът на културата проф. Велислав Минеков, предава NOVA.

Той коментира и дали е реалистично предложението театрите, например, да работят, като допускат само ваксинирани и персоналът също е имунизиран. „За това не е нужна кой знае каква алгебра. Представете си процента на ваксинирани.

Представете си процент от процента на ваксинираните, който ще пожелае да отиде на театър, кино или в опера. Трябва да се измисли вариант, който да бъде като донякъде миналогодишния, но не с тази огромна загуба”, уточни проф. Минеков.

Кацаров пита бизнеса за COVID мерките

По думите му опасността не е само по отношение на публиката. „Спомням си, че миналата година тя беше ограничена. Целият състав, който е на сцената, той не беше на 50% - какво правим с тези, които работят там.

За трупата трябва също да се помисли. Какво правим с тези, които произвеждат този артефакт. Как репетират - през компютър, интернет?”, добави той, като допълни, че по-строгите ограничителни мерки нанасят щети на културата.

Съдбата на остров „Свети Кирик”

„Държавата не е добър стопанин, когато се управлява от крадци и мошеници. Това беше причината и за миналогодишните протести, в които участвах от сърце. Това е само един от паметниците на разрухата, който имаме. Не съм очаквал, че мога да срещна толкова щета в цялата страна. Видях неща, които са потресаващи”, каза той.

Минеков инспектира остров „Св. св. Кирик и Юлита“ (СНИМКИ)

Относно средствата за бъдещето на острова, проф. Минеков каза, че до момента е имал две срещи с посланика на Франция. „Разговорът е за съдействие по отношение на това да се създаде един културен център, включително и арт колония, каквато в България нямаме. Бюджетът е изяден до стотинка. В момента ще прося пари за актуализация, за да оцелеят тетри, музеи”, уточни министърът.
nova.bg